Praten doe je met z’n tweeën™- De Hanencursus™ voor ouders

De cursus ‘ Praten doe je met z’n tweeën’ is voor ouders van kinderen die:
nog geen enkel woord gebruiken, maar kunnen communiceren door kijken, wijzen, reiken, enzovoort
één woord of gebaar per keer gebruiken
twee of drie woorden kunnen combineren

Tijdens de ‘Praten doe je met z’n tweeën’ cursus wordt niet gekeken naar de reden van de vertraging in de taalontwikkeling. We richten ons op het geven van inzicht over hoe je kind communiceert en wat de volgende stappen zijn in de communicatieve ontwikkeling. De Hanen oudercursus ‘Praten doe je met z’n tweeën’ bestaat uit een kennismakingsgesprek, acht groepsbijeenkomsten en drie individuele bezoeken voor videofeedback.

Wat leren ouders in de cursus?

  • De ouders leren strategieën om hun kind te helpen met communiceren. Deze strategieën zijn niet moeilijk. De verschillende strategieën kunnen toegepast worden in de dagelijkse activiteiten, waardoor dit leuke en plezierige momenten worden voor het leren van taal.
  • De ouders krijgen ondersteuning van mij (de cursusleidster) en van andere ouders in de groep, die ook kinderen hebben met een taalachterstand.

De onderwerpen die aan bod komen tijdens de groepsbijeenkomsten, komen overeen met het ouderhandboek ‘Praten doe je met z’n tweeën: Een praktische handleiding voor ouders van kinderen met een vertraagde taalverwerving’. Dit boek dienen ouders zelf aan te schaffen.

De bijeenkomsten zijn boeiend en interactief. Tijdens de bijeenkomsten worden er activiteiten in kleine groepen gedaan, er zijn groepsbesprekingen en er wordt gebruik gemaakt van video’s.

Hanneke Koenjer-Berenpas, docent Hanen